Albán Környezetvédelmi Filmfesztivál

Albán Környezetvédelmi Filmfesztivál

 

Időpont: 2017. május 21 – 27.

Nevezési határidő: 2017. március 15. - LEZÁRULT!

Helyszín: Tirana, Shkodra, Permet, Skrapar (Albánia)

 

Az Albán Környezetvédelmi Filmfesztivál szervezői elkötelezetten hisznek abban, hogy környezetünk szépségei és pozitívumai minden embernek alapvető jogai, ahogyan minden ember alapvető kötelessége ennek a környezetnek a védelme.

A fesztivál célja megosztani és megvitatni napjaink leggyakoribb ökológia, kulturális, gazdasági, migrációs, háborús, szociális és egyéb problémáit.

A Fesztivált az Albán Környezetvédelmi Minisztérium és az Európai Unió delegációja szervezi, a nagykövetségekkel és az ország civil szervezeteivel együttműködve.

 

Nevezési szabályzat

A versenyre olyan környezetvédelmi filmeket várnak, melyek figyelemfelkeltőek és bemutatják, hogy „Változnak az idők”!

 

Kategóriák

 • 20 percnél rövidebb filmek
 • 20 percnél hosszabb filmek

A fesztivál szervezői célul tűzték ki, hogy lehetőségeik szerint segítik a Balkánon élő alkotókat, ezért felkínálják a lehetőséget az alkotóknak/producereknek, hogy a fesztivál ideje alatt mind egymással, mind pedig  a közönségükkel találkozhassanak, személyes tapasztalatokat gyűjthessenek, valamint a fesztivál keltette média figyelmet kihasználják.

 

Nevezési feltételek

A zsűri által azok a filmek kerülhetnek kiválasztásra, amelyek a következő szabályoknak felelnek meg:

 • Mindenki nevezhet mindhárom kategóriába (nem számít az alkotók nemzetisége). A filmeknek a fő témája a környezet legyen, a következő al-témákkal lehet hulladék, levegő, élhetőség, víz, szennyezettség, zöld területek, fauna, stb.
 • Előző fesztiválokra nevezett alkotásokat nem lehet újra nevezni.
 • Az EFFA lab kategóriába a következő országokból származó filmek indulhatnak a versenyben: Albánia, Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Koszovó, Montenegró, Macedónia, Görögország, Bulgária és Románia. A filmek hossza nincs korlátozva.
 • Csak azokat a filmeket fogadják el az EFFA lab kategóriába, amelyek korábban más fesztiválokra nem neveztek, viszont más kategóriákba nevezhetőek ezek a filmek (rövid és hosszú filmek kategóriájába).
 • A filmben szereplő szerzői jogokkal ellátott dolgokért (zene, képek, stb.) a nevezőnek kötelessége bemutatnia a hozzájuk tartozó szerzői jogokat.

 

Nevezés menete

A nevezés ingyenes.

A Fesztivál csapatának emailben el kell küldeni a filmet tartalmazó online linket, vagy magát a filmet. Két fotót vagy posztert kell csatolni a filmről és egy rövid angol szinopszist. Az emailnek tartalmaznia kell a kategóriát is, amelyben az alkotó nevezni szeretné a filmjét.

A következő címre kell elküldeni a nevezést:environmentfestival.albania@gmail.com

A nevezők kapnak egy visszaigazoló emailt a jelentkezésükről.

 

Programba kerülő filmek kiválasztása

2017. március 15-ig minden kategóriába maximum 10 filmet választ ki a független zsűri, amelyeket a fesztivál ideje alatt le fognak vetíteni.

 

Díjak

Nemzetközi zsűri választja ki a díjazottakat a fesztivál ideje alatt, és a következő díjakat fogják kiosztani:

 • Legjobb rövidfilm
 • 2. legjobb rövidfilm
 • Legjobb hosszú film
 • 2. legjobb hosszú film
 • Legjobb EFFA lab film
 • 2. legjobb EFFA lab film

 

Fesztiválarchívum 

A jelentkezéssel a nevezők elfogadják a fesztivál szabályzatát. Az alkotókkal való előzetes egyeztetést követően, a fesztiválnak jogában áll Albániában további „Környezeti Figyelemfelhívás” programokon bemutatni a filmeket.

 

Részletes információ:

https://effalbania.org/2017/01/04/call-for-entries-2017/